Onhan se H1N1 (A) eli svinfukin tullut tänne maailman keskipisteeseen,Heinolaan.Kävin itsekin tänään saamassa sen suojapiikin olkapäähän.Hyttysen pistoakin hennompi piston tunne.Vai olisiko ollut nätistä pistäjästä kiinni se tilapäinen tunnottomuus ? Kysyi vielä jotain siihen suuntaan että onko jokin perussairaus jonka vuoksi tulin.Vastasin että onhan niitä muutama."Ei tarvitse luetella enempää".

Pitkässä jonossa ulkona palelimme tuulen tuivertaessa.Vajaan viidenkymmenen metrin mittaisen jonotuksen jälkeen pääsimme sisätiloihin.Korvat vain meinasivat moneen kertaan palueltua.Pentuna koulumatka oli 5 kilometriä, eka luokalta lähtien ja korvanlehdet pääsivät useamman kerran paleltumaan hiihtäessämme koulumatkat siskojeni kanssa.Ei ollut aurattua tietä,eikä isiä viemässä autolla kouluun.Siitä hörökorvat vieläkin kärsivät paleltumalla entistä herkemmin.Mutta no se siitä.

Kehnosti kävi eräälle samassa jonossa jonottaneelle miehelle.Hän oli muitten kanssa jonottanut sen,ainakin 40 minuutin ajan.Lakkikin oli unohtunut kotiin ja kaljua kuulemma palelsi.Kun pääsimme sisälle,paljastui hänen KELA-kortiastaan, että hän oli muutama kuukausi sitten täyttänyt 65 vuotta.Astma oli kuulemma miehellä.Pappa joutui lähtemään niine hyvineen pois, koska nyt pääsivät piikille vain alle 65-vuotiaat riskiryhmäläiset.Jonossa vieressäni paleli myös eräs rollaatorilla liikkunut reumaa poteva keski-ikäinen nainen.Hänelle oli tehty suuri operaatio pari kuukautta ennen tätä ja piikki oli saatava että hän saisi jatkossa toimivammat reumalääkkeet.Muuten jälkeenpäin otettuna se olisi heikentänyt reumalääkkeiden vaikutuksen.Elämä on joskus julmaa,epäoikeudenmukasta ja sattu-mista koostuvaa.

 

Rokotusannoksia oli nyt tullut Heinolaan 600 ja ensi viikolla tulee lisää.Piikittäjäni oli vähän pukin tunnolla siitä että riittääkö nämä annokset täksi päiväksi.Taisivat riittää,koska eräs läheinen oli tullut poikansa kanssa ennen kello 16:ta ja homma hoitui ainakin vielä silloin.Tänä aamuna sikaflunssa oli Itä-Hämeen etusivun ja seuraavankin juttu.Nytkin kävi haastattelija kyselemässä kuulumisia.

Itse asiassa ei sikafunssa eroa paljokaan muista maailmanlaajuisista influensista kuolleisuuden suhteen.Tähän sikasellaiseen on sairastunut kaikkiaan 500.000 ja tautiin kuollut maailmanlaajuisesti noin 6.000 potilasta.Se meinaa että noin karkeasti laskettuna tautiin on kuollut 1/800 taudin saaneista.Suomessa sairaanhoito on keskimäärin paljon paremmalla tolalla kuin monissa muissa maissa.Esimerkiksi Itä-blokin maissa ei välttämättä saa tautiin minkäänlaista hoitoa, rahallakaan.Itse olen mielestäni onnellisessa asemassa.Olen jo saanut tavalliseenkin influenssaan piikin tänä syksynä.

Vuosia sitten A-flunssa oli mennä överiksi osaltani.Olin potenut tautia 3 viikkoa ja olin hakenut keuhkojen tukilääkityk-seksi antibiootit.Tavalliset biootit eivät auttaneet ja ilma alkoi loppua astmalääkkeistäni huolimatta. Lääkärini tajusi tilanteen ja sain ensiavuksi lisähappea.Hän kirjoittikin kalliit monikirjoiset antibiootit.Enää ei voinut riskeerata. Apteekis-sakin tuumattiin että "olet saatut todella tuhtia tavaraa".Hoito onnistui ja potilas parani.

Tästä sikaflunssasta näyttää tulleen elämää suurempi asia.Joka tuutista tulee tietoa ja mediataloilla menee hyvin. Vaarana on vain,että homma saa paniikin piirteitä.Flunssahan on nyt räjähtämässä koko "kansan syvien rivien" taudiksi muutaman viikon sisällä.Onneksi Suomessa ei ole kuin kaksi tautiin kuollutta,vielä.Kuoleman riski on siten pieni. Vaurioita monenkin terveyteen kyllä tulee.Itse henk´haukkona en toivo itselleni sitä lievänäkään.Omat pakolliset toiminnotkin voivat silloin kärsiä aikalailla.Vastuistani en pääse mihinkään.Ja tehtävää riittää vaikka kukaan ei palkkaa maksakkaan.Hyvä kuitenkin niin.

Vaikea sanoa kumpi on pahempi nyt Heinolassa.Sikaflunssa,vaiko UPM Kymmenen päätös lopettaa vaneritehtaan ja sahan toiminta.Vaikka "vanerilla" konekanta on suhteellisen uutta ja rakennukset kunnossa,ei näytä kannattavan tehtaan toiminta sahankaan osalta.Aikoinaan vaneritehdaskin työllisti yli 1.500 työntekijää.Nyt  tehtaasta jää työttömäksi muistaakseni 284 työntekijää,sahan kanssa kaikkiaan n. 300.Se on kova isku tämän kokoiselle "kylälle".Työttömyysaste nousee 18 %:iin,kylä pakostikin hiljenee,elämä muuttuu monellakin varsin radikaalisti.Sympatiani ovat työttömiksi jääneiden puolella.

Nyt jos koskaan täytyy kaupungin hallituksen ja kylän johtajan skarpata,unohtaa kuppikuntaisuutensa ja ruveta tekemään viisaita ratkaisuja.Enää ei kerta kaikkiaan ole varaa siihen että nokakkain ei voida puhua asioista.Kaupun-ginjohtaja ottikin aikalisän,lähti virkavapaalle loppukuukaudeksi.Säästyyhän siinäkin useampi tuhatlappunen kriisikunnan kassaan.Kaikilta johtajilta vaaditaan myös ideoita tai ainakin hyviä ideoita tuottava ryhmä.Ne ideat olisi jo ajat sitten olleet kullan arvoisia Heinolassa.

Kotikunnankin kirkkoherra ei antanut aikanaan lupaa ravintolalle, joka olisi tullut baarin tilalle.Syynä ole,että entinen baarirakennus sijaitsi kirkon omistamilla mailla.Kirkkoherra halusi pienen seurakunnan.Ja sai sen.Kylä pienentyi kuin se kuuluisa pyy maailmanlopun edellä.Pontikka kyllä virtasi syrjäkylillä.Valveutuneita ja yrittäjähenkisiä kansalaisia. Oman onnensa seppiä tarvittaisiin täälläkin.No,ei aivan sellaisia,mutta kylän toimeentuloa turvaavia.Hyvien ihmisten kylässä.

Lopuksi vielä ajatelma : LOPETA TUPAKAN POLTTO. Ainahan voit tärvellä terveytesi muullakin tavalla.