28.11.-08 Moikka taas pitkästä aikaa !

En yksinkertaisesti ymmärrä nykyistä lehtien puhelinmyynnin logiikkaa.Viimeisen pakkomyyntiyrityksen jouduin keskeyttämään yksinkertaisesti katkaisemalla puhelun.Olin jo kahdesti kieltäytynyt ostamasta ko.lehteä,mutta myyjänä ollut naishenkilö vain jatkoi niinkuin ei olisi ollenkaan noteerannut kieltäyty-mistäni.Niinkuin olisin äänivaltaa vailla oleva osapuoli.

Tämä ei ole aivan tavatonta.Aiemminkin eräs mieshenkilö sai myydyksi pitkän riuvaamisen seurauksena pätkän uutena mikrolehtenä Mac-uutiset.Vaikka selitin,ettei itselläni ole edes mainitun formaatin konetta-kaan,hän vain väitti että se on mikrolehti.Katkaisinkin tilauksen heti lehden ilmestyttyä.Siitä ei ollut itselleni mitään hyötyä.

Nämä esimerkit pidän suoranaisena henkisenä väkivaltana iseäni kohtaan.Lehtimyyntisoittoja saattaa päivässä tulla kolmekin.Kännykän akun  saa loppumaan jos ei alkuunsa lopeta kyseenalaista seurustelua. Itselläni on varmasti parempaakin tekemistä.

Jotkut sentään kysyvät kohteliaasti :"Soitanko pahaan aikaan",tai vastaavaa.Osa soittajista ei edes ymmärrä, jos sanoo että olen liikenteessä enkä voi puhua enempää.Minkäänlaista koulutusta puhelin-myyntiin ei myyjillä yleensä tunnu olevan.Odotan sentään vähintään jonkilaista kohteliaisuutta.

Olin aikoinani lehtien puhelinmyyjä,sitten lehtiasiamies.Pystyin myymään lähes minkä tahansa tilattavan, maailmassa ilmestyvän lehden vuosikerran tai lyhyemmän ajan.Pääasiassa tein hommia viiteen lehtiyhtiöön ja kauppa kävi.Möin sivuhommanani enemmän vuosikertoja paikkakunnalla kuin esin Rautakirja silloin. Myöhemmin lopetettuani myynnin siirtyessäni kauas eri paikkakunnalle,sainkin hienon läksiäislahjan.

Heti hommaan ryhdyttyäni sain silloiselita Valiolehdiltä myyjäkoulutuksen.Ei tulisi mieleenikään myydä nykyisillä myyntitavoilla yhtään lehteä.Silloin jo sanottiin koulutuksessa että jos mielessä on vain myyn-tipalkkio myydessä,ostaja vaistoaa sen,kaupat jää tekemättä.Ostajaakin sentään pitäisi kuunnella. Tyrkyttäjä ei myy samalle ostajalle toista kertaa.Valehtelu on pahinta.Jotkut puhelinmyyjät tutuvat lukevan vain jostan lapusta myyntipuheen.Myyntityö ei ole varsinkaan liukuhihnahommaa.

Paljon olisi sanottaa,vaan jääköömpä nyt.Kirppareilta tekee löytöjä.Tiede -ja tekniikkalehdet ovat harrastajalle ainakin ajankohtaisia vanhoinakin,hinta vain murto-osa uuden hinnasta.Itselläni onkin nyt oma kirjasto,jonka läpi lukemiseen kertaalleen tarvitsisin satojen vuosien elämän.Valikoinkin nykyään tarkasti mitä tosiaankin kannattaa tilata.Enkä varmasti tilaa öykkäreiltä mitään.